There is a danger when every building has to look spectacular,
to look like it is changing the world.
I don’t care how a building looks if it means something,
not to architects, but to the people who use it.

“David Chipperfield”

bestaande situatie en plattegrond begane grond


V I L L A  6

De verbouwing van een woonhuis in Eijsden is gericht op het levensloop bestendig maken van de woning voor de toekomst en het moderniseren van de begane grond. Al de belangrijke functies dienen gesitueerd te zijn op het gelijkvloers en moeten makkelijk toegankelijk zijn.

De achterliggende kavel (tuin met bestaande duiventil) is lang en smal waardoor het contact met de achterliggende tuin minimaal is en maximaal dient benut te worden om het groen van de tuin tot diep in de woning binnen te halen.

  • BESTAANDE TOESTAND

  • wonen begane grond

  • slapen + baden verdieping

  • diepe tuin

  • oriëntatie tuin op zuiden


  • LEVENSLOOPGESCHIKTE WONING

  • traditioneel:

  • aanbouw achter in tuin (begane grond)

  • voorzien van slapen en baden

  • wonen heeft minimaal contact met tuin

  • slapen heeft maximaal contact met tuin

  • verdieping mogelijkheid tot logeervoorziening


  • ONTWERP BEGANE GROND

  • aanbouw achter in tuin (begane grond)

  • wonen heeft

  • voorzien wonen

  • maximaal contact met tuin

  • slapen heeft minimaal contact met tuin (contact met voortuin)

  • verdieping mogelijkheid tot logeervoorziening

  • groenvoorziening voortuin t.b.v. privacy



plattegrond begane grond met slaapkamer aan voorzijde


variant begane grond met slaapkamer aan achterzijde en optimaal contact met buitenruimte




snapshots start bouw